Carla Arocha

° 1961

Geboren in Caracas (VE), leeft in Antwerp (BE).

Carla Arocha (°1961, Caracas, Venezuela) woont inmiddels al jaren in Antwerpen met haar man Luc Tuymans. Ze werkt sinds 2005 samen met Stéphane Schraenen. Met Schraenen maakt Arocha werk dat zich op de smalle grens van kunst, design en environment ophoudt. Samen exposeren ze wereldwijd.

Arocha volgde voordat ze aan haar carrière als kunstenaar begon een opleiding tot bioloog aan de St. Xavier University in Chicago. Deze natuurwetenschappelijke ervaringen hebben de nodige sporen nagelaten in Arocha’s interesses als kunstenaar: haar werk wordt gekenmerkt door een belangstelling voor de aard en het gedrag van de mens, vooral met betrekking tot de perceptie. Ook sporen van de modernistische en abstract-constructivistische tradities in Venezuela en Chicago evenals van op art en kinetische kunst zijn in haar werk terug te vinden – tradities waar ze zowel door gevormd is als waarmee ze in dialoog gaat.

Arocha maakt haar werk vaak met de intentie de eigenschappen van onze manier van kijken te registreren en uit te testen. Met behulp van licht en lichteffecten zoals kleur, spiegeling en transparantie prikkelt ze de ogen van de toeschouwer en onderzoekt ze de werking van onze blik. Arocha is opgeleid als kunstschilder, ook in Chicago. Arocha’s minutieus uitgevoerde installaties, papierwerken en schilderijen verraden een diep respect voor de vormelijke verschijning van het kunstwerk, alsmede een fascinatie voor de elegantie van het optische effect. 

Items View all

Events View all

Ensembles View all