Bia Davou

Arc3411 01 02

1932 - 1996

Overleden in Athens (GR), geboren in Athens (GR).

Bia Davou studeert schilderkunst aan het atelier van Costas Iliadis (1952-1958). Aan het begin van haar carrière schildert ze composities die aanleunen bij de stijl van het abstract expressionisme en de informele schilderkunst. Vanaf het begin van de jaren zeventig toont ze interesse in het ontwikkelen van een nieuwe vorm van taalcommunicatie gebaseerd op de voorschriften van wetenschap en technologie. In 1970 stelt ze in de PR-galerij een reeks driedimensionale syntheses tentoon die ze maakte uit plastic materialen. Hieruit voortvloeiend richt ze zich op het onderzoek naar de diagrammatische structuur van het beeld en ontwikkelt ze computerprogramma’s / -codes via specifieke commando’s. Die commando’s geven Davou de mogelijkheid om haar persoonlijke theorie over een kunstwerk, zijn sociale functie en zijn communicatiepotentieel te ontwikkelen.

In 1976 neemt ze deel aan de tentoonstelling van de kunstgroep Processes – Systems in de Athens Art Gallery. Ze toont er elektrische circuits op koperen platen. Twee jaar later presenteert ze haar Serial Structures aan de Desmos-galerij – een natuurlijke evolutie van haar vorige interesses. In dat werk worden stippen georganiseerd volgens de opeenvolging van Fibonacci-nummers en binaire taalsystemen waardoor ze tot in de eeuwigheid kunnen doorgaan. In 1981 vertaalt ze het rijmschema van de ‘Odyssee’ in seriële structuren op witte zeilen / canvassen die een parabel van Odysseus’ reis bevatten (Serial Structures 2. Odyssey, Desmos, 1981). Ze onthult aldus een reeks presentaties met zeilen die zich geleidelijk aan meer vrij in de ruimte ontwikkelen en evolueren van stevige zeilen op stabiele basissen tot hangende stukken van driehoekig, licht geweven stof waar op geverfd is. De zeilen worden georganiseerd volgens de ruimte waar ze in getoond worden.

Ze heeft haar werk internationaal tentoongesteld in zowel individuele als groepstentoonstellingen (Paris Biennale of Young Artists, 1961, Alexandria Biennale, 1967, Sao Paulo Biennale, 1987, Bia Davou, A Retrospective, National Museum of Contemporary Art, Athens, 2008 et al.).

Items View all

Events View all

Ensembles View all