M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Artūras Raila

Annoniem

° 1962

Leeft in Vilnius (LT), geboren in Rainaičiai (LT).

Kort na zijn opleiding tot beeldhouwer kiest Artūras Raila (°1962) voor een inhoudelijke wending in zijn kunst.  Raila maakt sinds het midden van de jaren negentig subversieve werken in verschillende media, die tot nadenkenken stemmen. Zijn werk maakt gebruik van video, fotografie, tekst en performances die plaats vinden binnen en buiten kunstinstellingen. Raila woont en werkt in Vilnius, waar hij fotografie doceert aan de kunstacademie. 

Raila’s intelligente, niet-academische benadering van institutionele kritiek en discoursanalyse laat hem toe om de onderstromen van de hedendaagse samenleving, zowel in Litouwen als elders, op een doeltreffende manier bloot te leggen. Vaak tonen of simuleren zijn werken hoe ‘gewone mensen’ tegenover hun wereld, hun samenleving en hun geschiedenis staan. Raila werkt hiervoor op een transparante wijze nauw samen met sociale doelgroepen en subculturen. Op die manier wordt de kritische toon van de werken tegelijk verzacht en verder aangescherpt. Raila integreert de inbreng van deze mensen in scripts voor nieuwe werken, maar laat steeds ruimte voor het onverwachtse.

Werken

Naciai 2

>Artūras Raila , Under the Flag , 1999-2015.Video, 2 channel digital video, color, sound, 00:20:00.

00000001

>Artūras Raila , Libretto for Maersk McKinney Moeller , 2015.Video, 8 animated films, digital black-and-white video, silent, in loop, 8 x (00:00:10).

Tentoonstellingen & Ensembles

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. 15 September 2018 - 04 November 2018.

Au congo belge.

> Tentoonstelling: The Welfare State. 29 May 2015 - 27 September 2015.

Bogolan

> Ensemble: Aanwinsten 2015 [Acquisitions 2015].

Elsdietvorst stigmata 2018 courtesytheartist

> Ensemble: GEWELD | VIOLENCE.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.