Anne-Mie Van Kerckhoven

1998hit and run icc bezetting still2 copy

° 1951

Leeft in Antwerpen (BE), geboren in Antwerpen (BE).

Anne-Mie Van Kerckhoven (°1951) – ook bekend als AMVK – brengt de meest uiteenlopende media samen in complexe installaties. Ze tekent, schildert, maakt performances, computeranimaties en video-installaties, en drukwerk dat ze in eigen beheer publiceert.

In 1981 richt Van Kerckhoven samen met collega-kunstenaar Danny Devos de anarchistische groep Club Moral op. Deze ervaring resoneert met haar latere werk, dat een activistische kant blijft hebben die alternatieve perspectieven opzoekt.

In haar kritisch en sociaal geëngageerd oeuvre speelt het beeld een centrale rol, in de eerste plaats het beeld van vrouwen; niet als onschuldig iconografisch motief, maar als een projectievlak voor veel onopgeloste maatschappelijke, politieke en ideologische vraagstukken. Met haar beelden van sterke, zelfbewuste vrouwen biedt AMVK een alternatief voor het traditionele visuele begrip van verleidelijk vrouwelijk naakt. Ze zegt: 'Ik gebruik de vrouwelijke figuur specifiek als een metafoor voor wat de wereld doet met mensen, met onze cultuur, met ons.'

Ook de verhouding tussen mens en dier, tussen intelligentie en intuïtie, en tussen menselijke creativiteit en artificiële intelligentie zijn weerkerende thema's. Kunst heeft voor AMVK een uitgesproken maatschappijkritische functie. Ze bevraagt de machtsstructuren in de kunstwereld, en in de maatschappij in het algemeen.

Trouw aan haar achtergrond in de noise muziek, combineert ze ook haar beeldend werk soms met sterke teksten en expressieve muziek. Haar oeuvre 'redt' woorden uit hun dagelijkse context en plaatst ze in een nieuw verband, die de activering van betekenissen mogelijk maakt. Toch spreekt ze ons vooral aan met beelden en woorden die doelbewust dubbelzinnig zijn.

Items View all

Events View all

Ensembles View all