Ana Maria Tavares

Tavares

° 1958

Geboren in Belo Horizonte (), leeft in São Paulo ().

Ana Maria Tavares haalt haar inspiratie uit de architectuur rondom haar. Na haar studies in São Paulo en Chicago begint ze midden jaren 80 tentoon te stellen. In de jaren 90 wordt ze bekend om haar sculpturale omgevingen, die ideeën en referenties uit beeldende kunst, architectuur en design integreren.

Het werk van Tavares werd al vergeleken met de iconische architectuur van de grote Braziliaanse modernist Oscar Niemeyer (1907-2012), die de ontmoeting tussen twintigste-eeuwse 'rationaliteit' en tropische 'sensualiteit' belichaamde. Beide begrippen zijn projecties zonder een basis in het echte leven, maar met haar spiegelachtige objecten van gepolijst staal in wit-ommuurde interieurs stelt Tavares dit verlangen naar een specifiek Braziliaanse versie van een niet-specifieke moderniteit erg precies aan de orde.

Met haar werk becommentarieert Tavares universele ruimtes zoals vliegvelden, bushaltes, wachtruimtes en snelwegen. Het maakt niet uit of ze zich in Antwerpen of São Paulo bevinden, ze blijven voor iedereen herkenbaar.

Items View all

Ensembles View all