Alfred Kubin

Alfred kubin

1877 - 1959

Leeft in Austria.

Alfred Kubin was een Oostenrijkse tekenaar, illustrator, schilder en schrijver, die ruime bekendheid genoot voor zijn illustraties van schrijvers als Balzac, E.T.A. Hoffmann, Gustav Meyrink en Edgar Allan Poe. In 1902 had hij zijn eerste solotentoonstelling in de Galerie Cassirer in Berlijn, die goed werd ontvangen door de critici. Naast pentekeningen begon hij in 1905 te experimenteren met een techniek voor gekleurde verf die hij had geleerd van Kolo Moser (werk als Tsar by the Tombs of his Ancestors (1905; München, Lenbachhaus).

In 1906 reisde Kubin naar Parijs om de oude Redon te bezoeken; later dat jaar vestigde hij zich in Zwickledt. Hij bleef boeken illustreren, zoals Die Tatsachen im Falle Waldemar (Berlijn, 1908). Na 1909 werd Kubin lid van de Neue Künstlervereinigung München en stelde hij tentoon met diens opvolger Blaue Reiter in 1911, en droeg hij tekeningen bij aan Der Blaue Reiter in 1912.

Kubin was diep onder de indruk van de Eerste Wereldoorlog. Af en toe behandelde hij de oorlog direct in zijn werk, als in The Mortar, maar gewoonlijk liet het subtieler doorschemeren. Kubins werk werd in de jaren 1930 over het algemeen minder wild, maar behield wel die sterke, suggestieve kracht, als in het donkere Ontmoeting in het Woud (c. 1931–2; München, Lenbachhaus). Een archief aan de Städtische Galerie im Lenbachhaus in München bevat tekeningen, schilderijen en ander materiaal van Kubin. - Christoph Brockhaus, 2009

Items View all

Events View all

Ensembles View all